Националната зоологическа градина Смитсониън във Вашинтон проведе едноседмично прощално парти за

...
Националната зоологическа градина Смитсониън във Вашинтон проведе едноседмично прощално парти за
Коментари Харесай

Зоологическа градина във Вашинтон изпрати в Китай три панди с едноседмично прощално

Националната зоологическа градина " Смитсониън " във Вашинтон организира едноседмично прощално парти за завръщането на своите обичани великански панди в Китай. Тържеството се организира от 25 септември до 1 октомври, оповестява Voice of America (VOA) .

Пандите - Xiao Qi Ji, Mei Xiang и Tian Tian, ще се върнат в Китай, защото договорът за проучване и размножаване на Националния зоопарк с Китай изтича. От 1972 година пандите са знак на междукултурното съдействие сред Китай и Съединените щати . За първи път от 51 години зоопаркът ще остане без огромни панди.

Партньорството на зоологическата градина с пандите стартира, когато някогашната първа дама Пат Никсън загатва привързаността си към гигантските панди на китайския министър председател Джоу Енлай преди 51 години по време на вечеря. По този мотив той подарява на Съединени американски щати две великански панди - Линг-Линг и Хсинг-Синг.

" Много е прочувствено. Имаме доста мемоари, които ни свързват ", сподели служителят на зоопарка Симънс Фернандиз. 

От идването на пандите през 1972 година туристите пътуват от целия свят , с цел да ги видят.

" Тук съм на отмора и прочетох публикация в Reddit, в която пишеше, че пандите си отиват и пристигнах, тъй като не бях виждала същинска панда “, сподели  жителка на Орегон Виктория Салсбъри.

Посетителите следиха трите панди по какъв начин се разхождат в заграждението си и се любуват на ледени торти. Празникът също по този начин означи сполучливите старания на зоологическата градина за запазване на пандите през годините. Чрез отглеждане и екологични старания китайски и американски учени избавиха 2400 панди. Планира се пандите да се върнат в Китай до 7 декември.

Днес почти 1900 великански панди живеят в дивата природа и около 600 други живеят в зоологически градини по света. Благодарение на упоритата работа на учените и интернационалното съдействие, популацията на гигантската панда се е нараснала и типът към този момент не се смята за заплашен.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР